Cotton/Bumbac

Standard
Cotton/Bumbac

imagesAzi va prezint cateva curiozitati despre bumbac. Stiati ca…initial bumbacul a fost folosit pentru imbracaminte in China, Egipt si India? In India, productia celei mai fine panze de bumbac din lume a coincis cu aparitia guvernarii britanice, ceea ce i-a atras o popularitate fara precedent. Timp de peste 150 de ani, Marea Britanie a fost producatorul principal de panzeturi din bumbac si prin 1913, Lancashire era centrul celor mai mari filaturi si tesatorii vazute vreodata in lume.

Stiati ca bumbacul, in starea lui naturala favorizeaza aparitia si dezvoltarea microorganismelor declansatoare de alergii , precum acarienii si ciuperca de mucegai? Acest lucru este posibil, datorita faptului ca pe fibra bumbacului natural se afla substante ce pregatesc hrana pentru aceste microorganisme.

Asadar pe langa beneficiile incontestabile utilizarii bumbacului avem parte si de unele dezavantaje, in cazul in care bumbacul nu este tratat corespunzator. Astfel printr-un proces special de “curatare” a bumbacului putem preveni aparitia si invazia microorganismelor declansatoare de alergii.

Fibrele de bumbac se obtin din capsulele plantei de bumbac,in care se afla 2-6 seminte de care sunt legate fibrele.Fibrele sunt prelungiri epidermice unicelulare ale semintelor.Dezvoltarea fibrelor are loc de la scuturarea florii pana la 60 zile.Pana la 20 zile de la caderea petalelor se dezvolta ovarul,devenind capsula.in interiorul ei se formeaza semintele acoperite cu fibre de bumbac , care au perete subtire numit perete primar.De la 20 pana la 60 de zile are loc maturizarea fibrei.Peretele primar se ingroasa,se formeaza peretele secundar prin depunerea de lamele concentrice de celuloza.La maturitate capsulele se deschid si bumbacul trebuie recoltat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s