Wool/Lana

Standard

Ferma de lame

Lama este un animal bland, minunat, valoros care include speciile camels, llamas, vicunas, si guanacos. Traieste doar in campiile inalte din Peru si Bolivia.


Cu 1200 de in urma
 in zona Muntilor Anzi din America de Sud exista Imperiul incansilor. Incasii erau oameni harnici, priceputi si utilizau uneltele pentru cultivarea terenurilor. Au amenajat terase, sisteme de irigatii, precum si sisteme de drenaj. Au construit depozite pentru stocarea alimentelor. Au cultivat porumb, cartofi, si alte plante vegetale. De asemenea, ei au domesticit lama ca animal de povara. Din lana de lama realizau tesaturi textile si care erau rezervate nobilimii incase. Tarani prinsi ca purtau imbracaminte din lana de lama erau pedepsiti, si uneori ucisi.

Odată cu cucerirea incasilor de catre spanioli in anul 1600, lamele au fost masacrate aproape in totalitate. Animale au supravietuit cu ajutorul bastinasilor care traiau la mare altitudine si le-au adaptat acestor conditii.

In jurul anilor 1800, un producator de tesaturi din Bradford, Anglia, a descoperit minunatele calitati ale fibrei de lama. El a realizat o serie de frumoase tesaturi care au fost apreciate in intreaga Anglie.

In 1984, primele lame au fost importate in Statele Unite. La ora actuala, exista peste 70000 de capete in fermele de lame din aceasta tara. De asemenea exista circa 45000 de lame in Australia, iar in numar mai mic in Canada, Anglia, Noua Zeelanda, Franta si Japonia. In Orasul Pecica, Judetul Arad, cateva lame se gasesc la o ferma vegetala, alaturi de ponei, magari si alte animale.

De ce o ferma de lame?

Cresterea lamelor reprezinta o excelenta oportunitate de investitie deoarece lama produce o lana de o calitate deosebita. Fibra de lama este recunoscuta pentruca este calduroasa si usoara.Lana de lama rivalizeaza in frumusete cu cashmirul si mohairul, dar este mult mai durabila si rezistenta.

Productia medie de lana este de aproximativ 2-2,5 kg/cap (la masculi productia ajunge si la 4 kg/cap).

Fibra de lana de lama se vinde cu 2,00-3,50 dolari/uncie (o uncie = 35 grame). Prin productia de fire sau produse finite, se obtine o valoare adaugata si un profit mult mai mare.

Cresterea lamelor este o ocupatie care te recompenseaza financiar, dar si te satisface sufleteste.

Cumpararea de lame este inca limitata si datorita faptului ca lamele fata doar un singur pui pe an. Cererea pentru lame ramane ridicata.

Lipsa animalelor de prasila si cererea confectiilor de lux, a facut sa creasca vanzarile de lame. Cererea de lame din intrega lume nu poate fi inca acoperita.

Pe langa faptul ca sun usor de intretinut, ele pot fi excelente animale de companie. Pe deasupra sunt si usor de transportat.

Ce mananca lamele?

Lamele sunt adaptate la conditii foarte dure de viata, sunt animale rumegatoare si astfel foarte eficiente in utilizarea hranei.

Nu au nevoie de o hrana speciala. Prefera fanarile, iarba de graminee, sau iarba de pe pasune.

Ca rumegatoare, are un metabolism foarte eficient.

O lama adulta consuma doar 200-300 kg de fan pe luna.

Sunt indispensabile din hrana lor sarurile minerale care contin si seleniu si care nu este disponibil in multe pasuni din zona de campie.

Unde pot fi adapostite lamele?

Lamele pot fi adapostite, pe vreme rea, fie intr-un hambar, fie intr-un sopru. Un simplu adapost din lemn imprejmuit, pe trai parti cu scandura pentru iarna, sau un umbrar acoperit in caz de caldura sau de ploaie, aflat pe pasune, este deajuns.

Este indicat ca pasunea sa fie imprejmuita cu un gard pentru a nu lasa alte animale. Este important sa existe un plan de ingradire a parcelelor de pasunat pentru a tine separat femelele si masculi, pentru a oferii un spatiu de imperechiere si o zona de carantina.

Pe un hectar de pasune de calitate pot sta linistit 12-15 lame. La patru hectare de pasune putem avea o ferma de 25-30 de lame, care sa se simta foarte bine.

Lucrari de intretinere in ferma de lame

In general lucrari de intretinere nu sunt dificile. Ocazional se face curatirea dintilor.

Tunsul se realizeaza in fiecare an, pentru pentru a se valorifica fibrele de calitate, si pentru a se simtii, animalele, mai racoroase in verile toride..

Vaccinarea impotriva tetanusul, clostridiei, rabiei, si leptosporosisului este necesar, la fel ca si control regulat sanitar veterinar.

Lamele, de obiceiul, isi depun dejectiile numai in anumite zone comune, facilitand astfel lucrarile de curatenie si pastrand pasunea curata.

Lamele sunt animale blande, frumoase, sanatoase, si usor de ingrijit.

Date generale

Au o greutate de 60-90 kg si inaltimea de 120 – 140 de cm. Traiesc 20-25 de ani. Femele de la varsta de 13 luni sunt capabile de reproducere. Masculii apti de reproducere au varsta de aproximativ 3 ani.

Gestatia lamelor dureaza de la 11 la 11,5 luni si fata singure, iar asistenta umana nu este necesara.

Puiul la nastere are 7 -10 kg si intarca la varsta de cinci luni.

Lamele nu au dinti in partea de sus. Au dinti mici si de aceia e nevoie de o perie medicinala dentara, pentruca a fii periati periodic.

La lame, se intalnesc 16 culori diferite, a lanii, care variaza de la alb la negru profund, cu nuante gri, maro, rosu, etc.

Fibra de lama este foarte fina, moale, si densa. Confectiile textile realizate din fibra de Alpaca sunt comparabile cu cashmirul, dar mult mai durabile si mai usor de intretinut.

Crescatorii americani de lame sunt asociati in Cooperativa de lana de lama a Americii de Nord(AFCNA), Planurile cooperativei sunt facute si pentru ziua cand va exista destula lana pentru a putea asigura cresterea cererii pentru tricotajele si confectiile textile de lama, furnizate de industria americana de moda. Viitorul cererii de lana de lama este foarte bun.

Dispozitia lamelor este una blanda si prietenoase. Comunica prin intermediul buzelor scotand un bazait linistitor. In caz de amenintare scoate o serie de sunete si face spuma la gura.

Lamele pot fi si animale de companie. Dispozitia lor calma si fericita le face favoritul copiilor. O lama lasata singura poate murii de suparare. De aceea este bine ca proprietarii sa cumpere doua sau mai multe lame pentru a sta impreuna.
images

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s